Museumnacht IGEM

Bacteriekunst en gewichtsloze tuinkers tijdens de Museumnacht

Afgelopen zaterdag was de Museumnacht in Leiden, waarbij vele musea ’s nachts uitpakken met een scala aan activiteiten voor het publiek.  Zo konden bezoekers aan de Oude Leidsche Sterrewacht zelf een levend kunstwerk maken met bacteriën, ontdekken hoe tuinkers groeit in verminderde zwaartekracht en met behulp van een laser zien wat er allemaal aan micro-organismen krioelt in slootwater.

Dit alles werd verzorgd door de studenten van het iGEM team van de Universiteit Leiden, dat deze zomer in het kader van de grootste internationale synthetische biologiecompetitie (iGEM) het lab in gaat om kolonisatie van de planeet Mars mogelijk te maken. Hier bevindt zich namelijk een giftige stof in de grond, perchloraat, dat ervoor zorgt dat landbouw vooralsnog onmogelijk lijkt. Als oplossing gaat het team gaat een bacterie bouwen die in staat is perchloraat om te zetten in zuurstof. Hierdoor wordt een belangrijke stap gezet om toekomstig leven op deze planeet mogelijk te maken.

De studenten willen zoveel mogelijk mensen vertellen over bacteriën en de mogelijkheden van moderne DNA-technieken, waaronder op festivals als de Museumnacht en de ‘Nacht van Kunst en Kennis’ later dit jaar. Meer dan 200 mensen hebben afgelopen zaterdag mogen genieten van hun enthousiaste demonstraties en activiteiten, waarbij het publiek ook zelf levende bacteriekunst kon maken om mee naar huis te nemen. Om te laten zien wat gewichtloosheid doet met tuinkers was er een Random Positioning Machine van Airbus Defence & Space te bewonderen.


Mocht u het Leidse iGEM team helaas gemist hebben: via Facebook en Twitter blijft u op de hoogte van alle komende activiteiten en hun missie naar Mars. Ze ontvangen u graag een volgende keer!

 

Kijk hieronder de time-lapse van de Museumnacht:

Laat een reactie achter