Commissies

Commissies der LBC

Een vereniging is niets zonder haar commissies. Elk jaar worden de commissies opnieuw gevuld! Heb jij interesse in een van onderstaande commissies? Stuur een mailtje naar intern@leidsebiologenclub.nl.

Almanak commissie

De tijd vliegt voorbij en voor je het weet ben je een jaar verder. Gelukkig bestaat er dan de almanak om je te herinneren aan alle mooie momenten en activiteiten van zo’n jaar!  Elk jaar wordt er een thema aan de almanak gekoppeld wat gebruikt wordt voor de lay-out en voor de stukjes die geleverd worden door andere verenigingen en leden. Daarnaast wordt er ook altijd een enquête in thema verspreid onder de leden om ze zo beter te leren kennen. 

Archief commissie

Amice,
Wij zijn de archiefcommissie en dat verklapt ook al een beetje onze expertise: het ordenen en bijhouden van het archief van de LBC. Er verschuilt zich bijna 100 jaar aan informatie over onze vereniging in het archief; van droge aankondigingen tot grappige brieven. Wist je bijvoorbeeld dat we vroeger geregeld contact hadden met Nobelprijswinnaar Niko Tinbergen? En wist je dat de LBC haar dies in de vijftigerjaren ook al bij de Burcht vierde? Activiteiten werden per post georganiseerd, ledenlijsten stonden niet in de cloud maar op papier, en lezingen met beeldmateriaal waren state of the art. In de afgelopen 100 jaar is er zo bizar veel veranderd, dat we voorbereidingen aan het treffen zijn om dit vast te leggen voor het lustrum. Heb je zin in een avondje bladeren door oude mappen? Stuur ons een mailtje of Whatsappje en sluit aan bij de volgende vergadering!
Met gevoelens van de meeste hoogachting,
Jöran Klink, Jordy van Kampen, Willemijn van Dijk en Megan Hulscher

Diescommissie

Wij van de Diescommissie organiseren het jaarlijkse feest voor de verjaardag van de vereniging. Afgelopen 23 november werd de vereniging 98 jaar. Dit hebben we om bepaalde redenen 😉 nog niet zo uitgebreid kunnen vieren als dat we hadden gewild, maar dat houden jullie nog van ons tegoed! We hebben wel al onze spetterende veiling gehouden, met een recordopbrengst (niet om op te scheppen hihi). Ook een heerlijke taartverkoop en mega interessante symposia (georganiseerd door onze geweldige Assessor Educatie Júlia) waren niet te missen, dankzij de banaan-rijke promo van onze Assessor Promo Merel. Laura (van Duijn) is onze Assessor Logistiek en ze heeft grootse gala plannen, maar deze zijn helaas nog even vooruit geschoven, dus daar moeten jullie nog even op wachten. Onder leiding van onze Praeses Laura (Outhuis) verlopen de (zo nu en dan online) vergaderingen op rolletjes. Felix beheert als quaestor het geld, een grote taak omdat we zo’n succesvolle veiling hadden. En ik, Celeste, ben als ab actis verantwoordelijk voor de notulen en de mailtjes, en ook dit prachtige tekstje. Lieve bananengroet van Dies 21/22

boven v.l.n.r. Celeste, Felix, Laura O., Merel
onder v.l.n.r. Júlia, Laura D.

Eerstejaarscommissie

Zoals gewoonlijk komt Dana (Assessor) net iets te laat binnen. Met de hamerhaai slaat Rimmer (Praeses) op de tafel. Carmen (bestuur) wordt bij Emma (Assessor Oudejaars) weggestuurd en nadat Michael (bestuur) nog eens heeft gezegd dat dit toch wel écht de reden is dat hij nog single is, is de vergadering officieel geopend. Binnen enkele minuten hebben Emma en Daniëlle (Assessor oudejaars) weer een onderonsje wat totaal niet over de vergadering gaat. Chanou (Ab-Actis)en Jitte (Quaestor) kijken dit schouwspel lachend aan.

De EersteJaarsCommissie is een groep eerstejaars die onder leiding van twee oude lullen activiteiten organiseren om de eerstejaars te integreren in de vereniging. Na de eerste geslaagde activiteit, de gamenight, zijn we hard bezig met het organiseren van de ouderdag (26 maart, save the date)! Ook de karaoke avond zal traditiegetrouw dit jaar niet ontbreken.

Ongeveer een keer in de twee weken komen we bijeen en onder genot van een glas sinaasappelsap spreken we de volgende activiteit door. De EJC is een rustigere commissie, maar daardoor niet minder leuk! Het is laagdrempelig, zonder al te veel plichten, maar wél met een gezellig groepje biologen.

We hopen jullie te zien en ontmoeten op onze activiteiten! 

Groetjes van de EJC 2021-2022

Rimmer, Chanou, Jitte, Dana, Emma en Daniëlle

In claro spatio positum est!

v.l.n.r. Rimmer, Jitte, Dana, Emma, Chanou, Daniëlle

FotosyntheCie

Leden van de FotosyntheCie kun je vaak rond zien lopen met een fotocamera om hun nek. Zij zijn namelijk belast met het plezier om foto’s te maken op activiteiten. Wil je dus een mooie groepsfoto met al je vrienden, dan moet je bij de leden van deze commissie zijn. Verder wordt er jaarlijks een fotowedstrijd georganiseerd om de fotokwaliteiten van de Leidse Biologen te testen. Ook wordt er weleens een Photoshop cursus gegeven!

Introductiecommissie

De Introductiecommissie organiseert de Introductieperiode in de maand september. Hierbij is het doel van de commissie om de eerstejaars wegwijs te maken in de vereniging. In deze periode valt ook het introductieweekend, waarbij de eerstejaars meegenomen worden naar een kamphuis in de bossen om zo elkaar goed te leren kennen. Daarnaast wordt ook de welbefaamde Back to Biology BBQ georganiseerd waarbij de studenten in contact komen met de studie en de vereniging! Ontzettend leuk dus!

Het Kameleon

Hoi hallo!
Wij zijn de redactie van het “Kameleon”, het verenigingsblad van de Leidse Biologen Club. Het blad bestaat al sinds 1934 en had toen een hele andere functie dan nu; vroeger communiceerden we mededelingen vanuit het bestuur en kondigden we activiteiten aan. Nu schrijven we voornamelijk populair wetenschappelijke artikelen! Gebruikelijk brengen we vier edities per jaar uit, met thema’s van mariene tot aan synthetische biologie. Ook kun je in het Kameleon terecht voor reviews van boeken en documentaires, en columns van LBC-leden.
Mocht het je leuk lijken om eens een stukje te schrijven voor het Kameleon, spreek een van ons aan of stuur een mailtje naar hetkameleon@leidsebiologenclub.nl!
Groetjes,
De redactie (Leander, Floris, Nienke, Marisa en Megan)

v.l.n.r. Marisa, Megan, Leander, Nienke, Floris

LBW commissie

Het Leidse Biologen Weekend wordt georganiseerd door de LBW Commissie. Dit is een weekend waar we met een groep biologen een weekendje weg gaan. Dit weekend is vooral gericht op een hele hoop gezelligheid. Overdag worden er spelletjes georganiseerd en wordt er hard gestreden voor de overwinning! ‘s Avonds gaat de muziek aan en wordt er een mooi feestje gebouwd! 

Orde commissie (OC)

De orde commissie zijn de bodyguards van de LBC! Tijdens de Constitutieborrel en Felicitatieborrel zijn ze niet te missen met hun jasje dasje outfit. Zij beschermen de waardevolle bezittingen van de vereniging van tuig dat ze wil brassen. Op de OC kan je altijd rekenen!

Party&Co (Feestcommissie)

Hallo leuke feestgangers van de LBC! Wij zijn de Party&Co en verzorgen jullie van je goede dosis feestjes! Vorige jaar waren wij helaas erg op de achtergrond te vinden, maar vanaf dit jaar zijn we weer helemaal terug van weggeweest. Aan het begin van het collegejaar hebben wij al een zeer geslaagd feest georganiseerd en willen graag dit succes doorzetten. Zoals jullie weten is er 15 maart weer een feest dus schrijf je vooral nog in. 
Wij zijn een erg enthousiaste en energieke commissie met een passie voor dansen, feesten en zingen. Onze vergaderingen lopen altijd uit tot een gezellige bijeenkomst met de nodige dorstlessers. Het zien van jullie glimlach voor, tijdens en na het feest doet ons feest-hartje stralen. 
Wij regelen het feest en jullie regelen de rest!
Groetjes,Party&Co 

Platenbazen

De platenbazen zijn de DJ’s van de LBC. Zij zorgen ervoor dat de feesten helemaal los gaan door een goede portie muziek die helemaal in het thema van het feest is! Met hun frisse beats krijgen ze iedereen de dansvloer op en brengen ze iedereen in een nog betere stemming.

QuizCie

Onze super leuke pubquizcommissie! Quizcie organiseert alle LBC pubquizzen, zowel fysiek als online. Zelfs een in samenwerking met LAS Terra, de studieverenging van Archeologie! Deze commissie bedenkt zelf de vragen voor verschillende rondes in een overkoepelend thema, zoals LBC: Love Before Corona of een heuse Halloweenquiz! Ook zorgt de commissie voor leuke prijsjes voor de slimste groepjes. Dus hou jij van vragen bedenken en stellen? Of leuke prijsjes regelen? Of gewoon al die kennis in mensen naar boven halen? Dan is deze commissie echt iets voor jou!

Quo Vadis (Studiereiscommissie)

Hey hallo,
Wij zijn de Quo Vadis Commissie van de Leidse Biologen Club, maar vaak zeggen we alleen de ‘QV’. Quo Vadis betekent in het Latijn zoveel als ‘waarheen gaat gij?’ wat precies hint op ons doel: het organiseren van een buitenlandse studiereis.

In voorgaande jaren zijn we al in Duitsland, België, Finland, Italië en nog veel meer geweest. Een Quo Vadis reis focus zich op een actieve gezellige reis, met genoeg ruimte voor vrije tijd tussen alle leuke activiteiten door. We bezoeken lokale universiteiten en snuiven enorm veel lokale ‘cultuur’. In voorgaande jaren is het altijd als een feestje ervaren.

Dit jaar willen we naar Tsjechië, het geboorteland van de Pils en de schrijver Kafka. We zullen diepe grotten bezoeken maar ook wandelingen maken naar hoge uitkijkpunten midden in de Tsjechische natuur. We zullen de drie topsteden van het land bekijken en genoeg vrije tijd over laten om zelf rond te dwalen in de hoofdstad van Tsjechië: Praag!
Zien we jou ook op de reis?

Groetjes,
De Quo Vadis Commissie

v.l.n.r. Kisako, Brendan, Jacoliene, Harold, Fleur, Demi

Sacculina (Excursiecommissie)

Sacculina is de excursiecommissie van de Leidse Biologen Club. Ongeveer eens per maand organiseren een aantal enthousiaste biologen gevariëerde excursies gericht op biologie. Zo zijn we op bezoek gegaan bij musea, zijn we op visite gegaan bij een egelopvang en maken we een aantal keer per jaar boswandelingen met vaak een van onze ereleden als excursieleider. Daarnaast organiseren we een heus weekendje weg in de natuur! Dag in dag uit op zoek naar de leukste dieren en planten, welke bioloog wil dat nou niet?

SympoCie (Carrierecommissie)

De SympoCie is de commissie die boeiende, biologie gerelateerde symposia organiseert. Symposia zijn programma’s bestaande uit lezingen van verschillende sprekers binnen een overkoepelend thema. Elk jaar zijn er nieuwe thema’s en nieuwe sprekers. Denk hierbij aan buitenaards leven, gif, taboes en natuurhistorische reizen. Wij serveren bij de avondsymposia vaak een simpel diner (mét dessert!) en uiteraard kan een give-away niet ontbreken! 

Wij organiseren drie kleine symposia per jaar, waaronder het jaarlijks terugkerende Bionieuwssymposium dat in het teken staat van het blad Bionieuws. Ook organiseren wij elk jaar een groot symposium met twee keer zoveel sprekers, een complete lunch, een goodiebag en een aansluitende borrel op een prachtige locatie!

TapCo

De leden van ‘μπύρα ῥεῖ’ (of Tapco) zijn de awesome helden die je elke maand tijdens de LBC-tapbeurt in de Science Club van goudgeel vocht voorzien. Hier werken ze zich elke keer helemaal in het zweet om ervoor te zorgen dat de tap blijft draaien. Want zoals Heraclitus in de Griekse oudheid al verkondigde: “Alles stroomt, en bier is daar een heel goed voorbeeld van!”