Commissies

Commissies der LBC

Een vereniging is niets zonder haar commissies. Elk jaar worden de commissies opnieuw gevuld! Heb jij interesse in een van onderstaande commissies? Stuur een mailtje naar intern@leidsebiologenclub.nl.

SympoCie (Carrierecommissie)

De SympoCie is de commissie die boeiende, biologie gerelateerde symposia organiseert. Symposia zijn programma’s bestaande uit lezingen van verschillende sprekers binnen een overkoepelend thema. Elk jaar zijn er nieuwe thema’s en nieuwe sprekers. Denk hierbij aan buitenaards leven, gif, taboes en natuurhistorische reizen. Wij serveren bij de avondsymposia vaak een simpel diner (mét dessert!) en uiteraard kan een give-away niet ontbreken! 

Wij organiseren drie kleine symposia per jaar, waaronder het jaarlijks terugkerende Bionieuwssymposium dat in het teken staat van het blad Bionieuws. Ook organiseren wij elk jaar een groot symposium met twee keer zoveel sprekers, een complete lunch, een goodiebag en een aansluitende borrel op een prachtige locatie!

Quo Vadis (Studiereiscommissie)

De Quo Vadis (QV) commissie is dé studiereiscommissie van de Leidse Biologen Club, elk jaar zorgt deze commissie ervoor dat er een studiereis wordt georganiseerd. Een keer per jaar vertrekt er een grote groep biologen vanuit Leiden om de universiteiten, bedrijven en natuur van een ander land te bekijken. Natuurlijk zijn er ook andere activiteiten zoals wandelen, kanoën, rondleidingen door de stad, fossielen zoeken of een botanische tuin bezoeken.

Dies commissie

De Dies commissie organiseert de Dies Natalis van de Leidse Biologen Club, oftewel haar geboortedag. Deze is op 23 november 1923. Elk jaar worden we weer een jaartje ouder en dit heugelijke feit wordt dan ook uitbundig gevierd met een reeks speciale activiteiten, met onder andere: een sportieve activiteit, een FelicitatieBorrel, een symposium, een excursie, een culturele avond en een spetterend Gala met diner!

Introductiecommissie

De Introductiecommissie organiseert de Introductieperiode in de maand september. Hierbij is het doel van de commissie om de eerstejaars wegwijs te maken in de vereniging. In deze periode valt ook het introductieweekend, waarbij de eerstejaars meegenomen worden naar een kamphuis in de bossen om zo elkaar goed te leren kennen. Daarnaast wordt ook de welbefaamde Back to Biology BBQ georganiseerd waarbij de studenten in contact komen met de studie en de vereniging! Ontzettend leuk dus!

Sacculina (Excursiecommissie)

Sacculina is de excursiecommissie van de Leidse Biologen Club. Ongeveer eens per maand organiseren een aantal enthousiaste biologen gevariëerde excursies gericht op biologie. Zo zijn we op bezoek gegaan bij musea, zijn we op visite gegaan bij een egelopvang en maken we een aantal keer per jaar boswandelingen met vaak een van onze ereleden als excursieleider. Daarnaast organiseren we een heus weekendje weg in de natuur! Dag in dag uit op zoek naar de leukste dieren en planten, welke bioloog wil dat nou niet?

Almanak commissie

De tijd vliegt voorbij en voor je het weet ben je een jaar verder. Gelukkig bestaat er dan de almanak om je te herinneren aan alle mooie momenten en activiteiten van zo’n jaar!  Elk jaar wordt er een thema aan de almanak gekoppeld wat gebruikt wordt voor de lay-out en voor de stukjes die geleverd worden door andere verenigingen en leden. Daarnaast wordt er ook altijd een enquête in thema verspreid onder de leden om ze zo beter te leren kennen. 

Eerstejaarscommissie

Elk jaar wordt een eerstejaarscommissie opgesteld. Hierin zitten voornamelijk eerstejaars, met daarbij twee ouderejaars om steun en begeleiding te geven. De commissie biedt de mogelijkheid voor nieuwe studenten om ervaring op te doen met het organiseren van activiteiten. Verder stimuleert de commissie de samenwerking tussen eerstejaars en ouderejaars. Naast een aantal gezellige activiteiten organiseert de eerstejaarscommissie elk jaar de ouderdag; een dag waarbij de ouders een typische dag van een biologiestudent volgen. Hierbij worden de ouders blootgesteld aan een aantal colleges en een practicum. 

Het Kameleon

Vier keer per jaar komt het verenigingsblad ‘Het Kameleon’ van de LBC uit. Deze commissie zorgt ervoor dat er altijd leuke, maar ook vooral interessante biologische artikelen te lezen zijn voor alle leden. Er staat ook altijd een aantal leden in de spotlight: in de vaste rubrieken ‘Studeren en…’ waarin biologen met een interessante hobby, baan of levenswijze in de spotlight staan, en onze vaste vragenrubriek ’15 vragen aan’, waarin we de diepe geesten van biologen doorgronden. Niet alleen studenten komen aan het woord, maar ook de professoren van de Universiteit Leiden krijgen de kans om onze hoofden te vullen met de zoete kennis van de door hen gekozen onderwerpen. Voor wat meer lichtzinnig vermaak is er een fotopagina van de activiteiten van de afgelopen tijd! 

Fotosynthecie

Leden van de Fotosynthecie kun je vaak rond zien lopen met een fotocamera om hun nek. Zij zijn namelijk belast met het plezier om foto’s te maken op activiteiten. Wil je dus een mooie groepsfoto met al je vrienden, dan moet je bij de leden van deze commissie zijn. Verder wordt er jaarlijks een fotowedstrijd georganiseerd om de fotokwaliteiten van de Leidse Biologen te testen. Ook wordt er weleens een Photoshop cursus gegeven!

LBW commissie

Het Leidse Biologen Weekend wordt georganiseerd door de LBW Commissie. Dit is een weekend waar we met een groep biologen een weekendje weg gaan. Dit weekend is vooral gericht op een hele hoop gezelligheid. Overdag worden er spelletjes georganiseerd en wordt er hard gestreden voor de overwinning! ‘s Avonds gaat de muziek aan en wordt er een mooi feestje gebouwd! 

Party&Co (Feestcommissie)

De Party&Co is dé feestcommissie van de LBC. Deze commissie is speciaal opgericht om de LBC feestjes naar een nóg hoger niveau te tillen. Elk feest wordt gekoppeld aan een origineel thema met leuke versiering, een gratis welkomst-shotje en vaak ook een gratis fust! Soms worden er ook feesten georganiseerd met een van de andere verenigingen. Ons streven is om het hele jaar door mensen helemaal los te laten gaan op onze feestjes! Als afsluiter van het jaar wordt er in juni het feest der feesten georganiseerd: het Lentefeest! Onder het genot van live muziek in de open lucht kun je heerlijk eten bij de barbecue en daarna de kilo’s er weer afdansen. 

Platenbazen

De platenbazen zijn de DJ’s van de LBC. Zij zorgen ervoor dat de feesten helemaal los gaan door een goede portie muziek die helemaal in het thema van het feest is! Met hun frisse beats krijgen ze iedereen de dansvloer op en brengen ze iedereen in een nog betere stemming.

TapCo

De leden van ‘μπύρα ῥεῖ’ (of Tapco) zijn de awesome helden die je elke maand tijdens de LBC-tapbeurt in de Science Club van goudgeel vocht voorzien. Hier werken ze zich elke keer helemaal in het zweet om ervoor te zorgen dat de tap blijft draaien. Want zoals Heraclitus in de Griekse oudheid al verkondigde: “Alles stroomt, en bier is daar een heel goed voorbeeld van!”

Archief commissie

De leden van de archief commissie zorgen ervoor dat alle belangrijke documenten van de van de vereniging goed en overzichtelijk bewaard worden in mappen en digitaal. Hierbij komen er prachtige weetjes over de vereniging naar boven zoals dat we tijdens de 2e wereldoorlog nog wel in het geheim activiteiten organiseerde voor onze leden!

Orde commissie (OC)

De orde commissie zijn de bodyguards van de LBC! Tijdens de Constitutieborrel en Felicitatieborrel zijn ze niet te missen met hun jasje dasje outfit. Zij beschermen de waardevolle bezittingen van de vereniging van tuig dat ze wil brassen. Op de OC kan je altijd rekenen!

Leidse Biologen Cabaret commissie

De Cabaret commissie van de LBC organiseert jaarlijks het Leidse Biologen Cabaret! Een traditie dat terug gaat naar de Diesviering van 1955. Hierbij zul je de performance kant van je mede-biologen ontdekken en kan je niet bij komen van het lachen. Een activiteit om nooit te vergeten!

QuizCie

Onze super leuke pubquiz commissie! Quizcie organiseert alle LBC pubquizzen, zowel fysiek als online. Zelfs een in samenwerking met LAS Terra, de studieverenging van Archeologie! Deze commissie bedenkt zelf de vragen voor verschillende rondes in een overkoepelend thema, zoals LBC: Love Before Corona of een heuse Halloweenquiz! Ook zorgt de commissie voor leuke prijsjes voor de slimste groepjes. Dus hou jij van vragen bedenken en stellen? Of leuke prijsjes regelen? Of gewoon al die kennis in mensen naar boven halen? Dan is deze commissie echt iets voor jou!