Huidig bestuur

Op 6 september 2023 is het 101ste bestuur der Leidse Biologen Club “Ikaroa” als volgt geconstitueerd:

V.l.n.r.:
Bart Stuit – Assessor Intern
Tristan Robben – Assessor Extern
Jop (‘Jay’) Kempkes – Ab Actis
Thom Gielen – Praeses
Felix Roelfsema – Quaestor
Sander van Zon – Assessor Onderwijs

In de Māori-mythologie wordt Ikaroa soms gepersonifieerd als voshaai. Volgens het scheppingsverhaal was Ikaroa de pleegouder van de sterrenfamilie. Toen het Licht de sterren in de Melkweg plaatste, zei hij tegen Ikaroa dat hij onder de jonge sterren moest blijven, opdat de zij in harmonie verder zouden leven en opdat zij niet uit de lucht zouden vallen. Dit symboliseert de wens van ons bestuur om onze leden, commissies, organen en disputen te koesteren en de balans binnen de vereniging te waarborgen.

Ons motto is En tibi perpetuis hortum. Dit is een verwijzing naar de liefdevolle inscriptie (“En tibi perpetuis ridentem floribus hortum”) op een van de oudste en best bewaarde herbaria ter wereld, die tegenwoordig gepreserveerd wordt in Naturalis. Letterlijk vertaald betekent ons motto “aan jou een eeuwige tuin”. Hiermee doelen we niet alleen op de stappen die we dit jaar gaan zetten om de daktuin mogelijk te maken, maar spreken we ook de wens uit dat de veilige, fijne en inspirerende omgeving van de LBC nog vele lustrumvieringen mag meemaken.

Onze bestuurskleuren zijn petrol en ivoor. Samen vertegenwoordigen deze twee kleuren twee belangrijke onderwerpen in de biologie, te weten de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis. Petrol staat daarnaast voor de zee en de Melkweg, de twee sterkste associaties van de god Ikaroa, en ivoor is een directe verwijzing naar ons honderdjarige jubileum.