Bestuursjaar 2024/2025

De LBC wil jou! In december 2023 begint de wervingsperiode voor het 102e bestuur der Leidse Biologen Club, dat zich in het collegejaar 2024/2025 om het welzijn van de vereniging zal bekommeren. Als bestuur ben je het gezicht van de vereniging en ben je hoofdverantwoordelijk voor de algemene koers en financiën van de vereniging. De bestuurstaken lopen uiteen van zakelijke gesprekken met sponsoren en het vertegenwoordigen van studenten bij het onderwijsbureau tot het begeleiden van commissies en BHV’en bij activiteiten. De ervaring leert dat je tijdens een bestuursjaar je studie op een lager pitje moet zetten. Wel ontvang je een financiële tegemoetkoming van de universiteit én vereniging voor je inzet. De universiteit moedigt het doen van een bestuursjaar sterk aan als verrijking van je van je vaardigheden, netwerk en studententijd. Zie hier voor een officieel statement van de opleidingsdirectie.

Doorgaans wordt het LBC-bestuur geconstitueerd met zes functies:

  • Praeses: Als Praeses sta je aan het roer van een bestuur en is het jouw taak om iedereen scherp en effectief te houden. Jij bepaalt wat er besproken wordt op vergaderingen en stelt prioriteiten op. Om dit te doen dien je ook een uitgebreid overzicht te hebben van wat er speelt binnen je bestuur (als functionarissen maar ook als mensen) en wat er gaande is zowel in als om de vereniging heen. Als officieel gezicht van de LBC ben jij het aangewezen persoon om een praatje te houden op gelegenheden en bestaat je week ook uit veel meetings. Je taken zijn erg gevarieerd en bijna elke week brengt weer wat nieuws!
  • Ab Actis: De rechterhand van de Praeses en hoofdverantwoordelijk voor alles dat met communicatie te maken heeft. Bij bestuursvergaderingen en ALV’s notuleer je en assisteer je de Praeses. Als beheerder van de altijd overvolle bestuursinbox is het belangrijk dat je gestructureerd kan werken en weet wat er speelt bij je bestuursgenoten. Het is ook belangrijk dat je graag creatief bezig bent, want iedere week stuur je de leden een nieuwsbrief en (mocht je dit willen voortzetten) film je de weekreel voor social media. Ook de website, kalender, bullen en reünistenmail vallen binnen je pakket. Meestal speelt de Ab Actis ook een belangrijke rol bij het aansturen en managen van commissiepromo’s. Tot slot beheer je samen met de Quaestor het ledenbestand. Een drukke, maar rewarding rol waar je je eigen draai aan kan geven!
  • Quaestor: Vind je geld ook zo leuk? Ik ook! Als Quaestor ben je verantwoordelijk voor de financiën van de vereniging. Je bent vooral bezig met boekhouden in het mooie boekhoudprogramma Exact. Hierdoor ben je ook vaak in communicatie met de commissie-quaestoren zodat je samen een goed overzicht hebt van de financiën. Je leert hierdoor veel interessante vaardigheden die je later goed kan gebruiken. Aan het begin van je bestuursjaar maak je de verenigingsbegroting. Ook ben jij samen met de Ab Actis verantwoordelijk voor het actualiseren van het ledenbestand, waarna je de jaarlijkse contributie kan innen. Het is een hele leuke functie waarin je veel leert over financiën. En natuurlijk doe je dit niet alleen, elke week heb je contact met de KasCo over de huidige situatie, en deze kunnen je altijd helpen.
  • Assessor Extern: De Assessor Extern probeert geld binnen te halen zodat wij als LBC verschillende activiteiten kunnen doen. Dit gaat voornamelijk door te mailen naar allerlei bedrijven en wanneer ze niet reageren bel je ze op. Daarnaast is het ook belangrijk om al bestaande relaties te onderhouden. Dit gaat vooral gepaard met veel koffie en veel gezellige gesprekken bij verschillende instanties door heel Leiden heen. Dus ben jij sociaal aangelegd en hou je van koffie, dan is Assessor Extern de functie voor jou!
  • Assessor Onderwijs: Als Assessor Onderwijs van de LBC houd je je bezig met alle aspecten van het onderwijs. Je regelt de studieboeken verkoop, neemt deel aan de opleidingscommissie (OC), organiseert de jaarvertegenwoordigingen, overlegt op facultair niveau met andere studenten in OCs (OSOC) en met de andere assessoren onderwijs (AssOo), om maar wat te noemen! Dit alles doe je om de belangen en feedback van studenten hoorbaar te maken voor de opleiding, en de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. Verder ben je als AssO vaak beschikbaar voor algemene bestuursklusjes, wat deze functie heel leuk en divers maakt.
  • Assessor Intern: Hetgeen waar de Assessor Intern zich het meest mee bezighoudt, zijn de commissies. Als Intern begeleid je de meeste commissies door het jaar heen en ben je als vertegenwoordiger van het bestuur aanwezig bij de vergaderingen. Voordat de commissies kunnen draaien, moet je ze natuurlijk eerst vullen. Als Intern zal je dus leden enthousiast moeten maken om voor een bepaalde commissie te solliciteren en zal je ook de (meeste) sollicitatiegesprekken houden. Ook beheer je de LBC-inventaris op de zevende etage.

Geïnteresseerd? Mail naar bestuur@leidsebiologenclub.nl, spreek een huidig bestuurslid aan en SOLLICITEER!