Passie voor biologie

Fascinatie voor de wereld om ons heen verbindt ons. Wandelen door de duinen, knuffelen met reptielen of zoeken naar fossielen in de muren van Leiden: wat wil een bioloog nog meer? Door het hele jaar heen organiseert de Leidse Biologen Club excursies naar natuurgebieden, bezoekjes aan milieu- en onderzoeksorganisaties en laagdrempelige praatjes door wetenschappers. Zo verbreed je je kennis, oriënteer je je op wat je allemaal met een biologiediploma kan doen én het is natuurlijk gewoon hartstikke leuk! Zin om je groene vingers vies te maken? Bij de nieuwe Science-campus gaat de LBC samen met de universiteit een daktuin beheren. Daar creëren we een biodiverse studeerplek, een plek om interessante flora te tonen en bieden we onze leden ruimte om kleine experimentjes uit te voeren.


Sacculina

Sacculina slaat al sinds 1966 de brug tussen studenten en de natuur. Als excursie- en studiecommissie van de LBC organiseren zij ieder jaar zo’n vijf activiteiten, uiteenlopend van tekenen met GFP-bacteriën en dierentuinbezoekjes tot wandelingen in natuurgebieden. De kers op de kaart is het jaarlijkse Sacculina-weekend, waarbij we onze geitenwollensokken tevoorschijn halen en op ons gemak genieten van al het moois dat de Veluwe te bieden heeft. Deelnemen? Activiteiten van Sacculina worden aangekondigd via de sociale media, weekmail en Linktree van de Leidse Biologen Club.

Sacculina 23-24: Sofie, Daphne, Daniëlle, Chanou, Imke, Noor


SympoCie

Aan biologisch talent geen gebrek in Leiden. SympoCie organiseert praatjes over alles van interessante diersoorten tot de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Hoe dat er precies uitziet, is iedere keer weer anders: van informele lezingen in de buitenlucht tot interactieve pubquizzen. Het einde van het collegejaar wordt gevierd met het Groote Symposium op een bijzondere locatie. Enkele sprekers uit recente jaren: evolutiebioloog Menno Schilthuizen, astrofysicus Ewine van Dishoeck, mycoloog Han Wösten, herpetoloog Roel Wouters, krabbenexpert Werner de Gier en botanisch filosoof Norbert Peeters. Meestal doe je zelfs gratis mee! Activiteiten van SympoCie worden aangekondigd via de sociale media, weekmail en Linktree van de Leidse Biologen Club.

SympoCie 23-24: Jitte, Floris, Nicky, Tim, Luna, Mirthe


Daktuin

Verstopt tussen de iconische ‘schotel’ van het Collegezalengebouw en het gloednieuwe Gorlaeus vind je vanaf 2025 een groene parel: onze eigen daktuin! De LBC zet onze expertise en passie voor flora, fauna en fungi in om bovenop de nieuwe fietsenstalling een biodiverse oase te kweken. Ieder collegejaar gaat een nieuw daktuinbestuur aan de slag. Zij stellen vervolgens een plan op voor welke planten ingezaaid worden en waar we die vandaan kunnen halen. Wil je iets vrijblijvender af en toe een paar uurtjes steken in het algemene onderhoud van de tuin? Dan kan je lid worden van het dispuut, zélfs als je geen lid van de Leidse Biologen Club bent! Wil jij ook aan de slag? Stuur dan een mailtje naar daktuin@leidsebiologenclub.nl