Veilig studeren

Al meer dan honderd jaar is de LBC een veilige omgeving voor studenten om hun passie voor de biologie met elkaar te delen, en graag houden we dat zo. Mochten er nare situaties ontstaan tijdens de studie, dan kan je hiervoor hulp zoeken binnen onze vereniging via de vertrouwenscontactpersonen of bij de universiteit zelf.

Vertrouwenscontactpersonen

De vertrouwenscontactpersonen van de Leidse Biologen Club zijn voor alle biologiestudenten het eerste aanspreekpunt als je vertrouwelijk wil praten over een situatie waarin je zit. Dit kan grensoverschrijdend gedrag zijn binnen de universiteit of studievereniging, een incident in het persoonlijke leven of simpelweg voor een luisterend oor. Dit is volledig onafhankelijk, dus andere instanties binnen de vereniging, zoals het bestuur, zijn hier niet bij betrokken. De VCP kan opvang, begeleiding en adviezen bieden en zo nodig nazorg regelen. Ook kan een VCP informatie geven over welke stappen een melder kan nemen om het probleem op te lossen. Heb je te maken met grensoverschrijdend gedrag, of wil je het over andere misstanden binnen de vereniging hebben? Dan is de vertrouwenscontactpersoon je eerste aanpreekpunt. Verwacht een reactie binnen drie dagen.

Douwe Evenhuis (hij/hem)

vcp1leidsebiologenclub@gmail.com

Hey! Ik ben Douwe, ik ben sinds 2023 biologiestudent en ben voorlopig alleen actief binnen het dispuut De Berggeitjes! Samen met Dana ben ik aangesteld als vertrouwenscontactpersoon (VCP) en hiermee zet ik me in om een fijnere en veiligere studieomgeving te creëren! Als je de behoefte voelt om ergens over te praten, bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag of simpelweg iets wat je even kwijt wil bij iemand, twijfel vooral niet om een afspraak met me te maken. Dit kan via de mail, maar je mag me ook gerust aanspreken!

Dana Lefèbvre (zij/haar)

vcp2leidsebiologenclub@gmail.com

Ik ben Dana, sinds 2021 bachelorstudent biologie en ik ben dit jaar actief in de Lustrumcommissie. Samen met Douwe ben ik dit jaar door het bestuur aangesteld als vertrouwenscontactpersoon en in die functie hoop ik te zorgen voor een veiligere studieomgeving. Mocht je willen praten over een situatie waar je inzit, bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag of heb je simpelweg een luisterend oor nodig, schroom dan niet me aan te spreken of te mailen!


Werkgroep Grensoverschrijdend Gedrag

Binnen de LBC houdt de Werkgroep Grensoverschrijdend Gedrag zich momenteel bezig met het formaliseren van protocollen voor wanneer ongewenste situaties zich voordoen binnen de vereniging. Denk jij graag mee over het beleidsplan, of wil je feedback geven over de VCPs? Dan ben je hier aan het juiste adres.


LU Vertrouwenspersonen

Het is ook mogelijk om hulp te zoeken bij de Universiteit Leiden zelf. Aan de vertrouwenspersonen vertel je vertrouwelijke zaken, bijvoorbeeld over ongewenst gedrag, misstanden of een schending van de wetenschappelijke integriteit. Zij bieden een luisterend oor, geven steun en denken mee over oplossingen om de situatie te verbeteren. Check voor meer informatie deze handige webpagina.